GASTRIC SLEEVE – Operație de micșorare a stomacului. Ce beneficii cuprinde?

Gastric sleeve, cunoscut și sub numele de sleeve gastrectomie, este o procedură chirurgicală tot mai populară în rândul persoanelor care suferă de obezitate severă sau de alte afecțiuni asociate excesului de greutate. Această intervenție constă în micșorarea stomacului, transformându-l dintr-o formă de sac într-un tub lung, reducând capacitatea stomacului și ajutând la controlul greutății. În acest articol, vom explora în detaliu operația de gastric sleeve și beneficiile pe care le aduce pentru sănătatea pacienților.

Cum Funcționează Operația de Gastric Sleeve:

În timpul unei proceduri de gastric sleeve, chirurgul îndepărtează aproximativ 75-85% din stomac, creând un tub lung sau o „mânecă” gastrică care are capacitatea redusă de a stoca alimentele. Acest tub gastric mai mic permite pacientului să se simtă mai repede sătul și să consume porții mai mici de alimente. De asemenea, operația elimină o parte a stomacului care produce grelina, un hormon care stimulează foamea, ceea ce poate contribui la reducerea poftei de mâncare după intervenție.

Beneficiile Operației de Gastric Sleeve:

  1. Pierderea în Greutate Sustenabilă: Una dintre principalele beneficii ale gastric sleeve este pierderea în greutate semnificativă și sustenabilă. Micșorarea stomacului limitează cantitatea de alimente pe care pacientul o poate consuma, determinând astfel o reducere a aportului caloric și, implicit, a greutății corporale.
  2. Îmbunătățirea Comorbidităților Obezității: Pacienții care suferă de obezitate severă tind să prezinte și alte afecțiuni asociate, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arterială, bolile de inimă și apneea de somn. Pierderea în greutate după operația de gastric sleeve poate contribui la ameliorarea sau chiar la vindecarea acestor comorbidități.
  3. Controlul Poftei de Mâncare: Eliminarea unei părți a stomacului care produce grelina, hormonul foamei, poate ajuta la reducerea senzației de foame și la controlul poftei de mâncare. Pacienții care au suferit o gastric sleeve raportează adesea o scădere a poftei de mâncare și o mai bună gestionare a consumului alimentar.
  4. Rezultate Favorabile pe Termen Lung: Studiile arată că, în general, operația de gastric sleeve produce rezultate favorabile pe termen lung în ceea ce privește pierderea în greutate și îmbunătățirea sănătății generale. Pacienții tind să păstreze o mare parte din pierderea în greutate și să aibă un risc redus de recuperare a kilogramelor pierdute.
  5. Revenire Rapidă la Activitatea Zilnică: În comparație cu alte proceduri de micșorare a stomacului, cum ar fi bypass-ul gastric, gastric sleeve implică o perioadă de recuperare mai scurtă și o mai mică incidență a complicațiilor postoperatorii. Pacienții pot reveni relativ rapid la activitatea zilnică obișnuită și pot beneficia de o calitate mai bună a vieții într-un interval scurt de timp după intervenție.

Contraindicații și Riscuri:

Cu toate că operația de gastric sleeve poate fi benefică pentru mulți pacienți obezi, există și unele contraindicații și riscuri asociate cu procedura. Acestea pot include complicații postoperatorii, cum ar fi sângerări, infecții, leziuni ale organelor adiacente sau reacții adverse la anestezie. De asemenea, este important să se țină cont de faptul că operația nu este potrivită pentru toți pacienții obezi și că poate exista necesitatea unor evaluări și pregătiri preoperatorii extinse.

Concluzie:

Operația de gastric sleeve reprezintă o opțiune eficientă și sigură pentru tratarea obezității severe și pentru îmbunătățirea sănătății generale. Cu beneficiile sale semnificative asupra pierderii în greutate, controlului poftei de mâncare și ameliorării comorbidităților asociate obezității, gastric sleeve poate oferi pacienților o șansă reală de a-și îmbunătăți calitatea vieții și de a duce o viață mai sănătoasă și mai fericită. Cu toate acestea, este important să discuți cu medicul tău și să evaluezi toate opțiunile disponibile înainte de a lua o decizie privind intervenția chirurgicală.

You May Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *